Bel: 050 55 306 35

Wie betaalt de VCA opleiding?

Wie betaalt de VCA opleiding?

Met VCA op zak maak je eerder kans om aangenomen te worden ….. vreemd toch? Of toch niet?

Als je eerst je VCA haalt dan mag je bij ons komen werken.

Klopt dat wel dat jezelf je VCA moet betalen? Dat hoeven medewerkers die een aanstelling hebben toch ook niet? Klopt, de werkgever is verplicht om werknemers op de hoogte te brengen van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s tijdens het werk. Hierbij kan gekozen worden voor de VCA opleiding. Deze wettelijke verplichting hebben opdrachtgevers ook richting de werknemers van aannemers die bij hun werkzaamheden komen uitvoeren. Vandaar dat de opdrachtgever van de aannemer verlangt dat hij zijn werknemers VCA laat behalen.

VCA is met name bedoeld voor werknemers bij aannemers die werkzaamheden verrichten bij petrochemische opdrachtgevers.

Het is dan ook vreemd dat een aannemer die op zoek is naar een werknemer als eerste vraagt of VCA wel of niet in bezit is. Het is een interne bedrijfsopleiding. Het zou geen toelatingseis mogen zijn. Anders is het met een vakopleiding. Hier mag de werkgever wel op selecteren omdat dit meestal een langdurige (kostbare) opleiding is. Dit in tegenstelling tot het halen van VCA die tegen veel lagere kosten en in enkele dagen te halen is.

VCA is geen vakopleiding.

De kosten voor het halen van VCA zouden dan ook door de werkgever betaald moeten worden. In geval een medewerker als uitzendkracht aan de slag gaat dan komen de kosten in eerste instantie voor rekening van het uitzendbureau. Deze kan dan de gemaakte kosten verwerken in het tarief dat de inlener moet betalen. Dit kan omdat de verplichting van het bewust maken van arbeidsgerelateerde veiligheidsrisico’s bij de  inlener ligt en niet bij het uitzendbureau.

De kosten voor het beheersen van werkgerelateede veiligheidsrisico’s zijn voor rekening van de werkgever.

Bel: 050 55 306 35

X
X